Marieke van de Ven & Sanne van Santvoort - Waardengestuurd onderwijs

Wittering.nl (gelegen in De Groote Wielen, in Rosmalen Noord) heeft een nieuwe visie op leren. Het leren is hier anders georganiseerd, de school biedt veel verschillende leerbronnen en vraagt een actieve opstelling van de kinderen (en ouders). De kinderen kunnen vaak zelf kiezen wat ze doen om hun doel te bereiken, hoe ze het doen, met wie ze willen leren en hoe lang ze erover doen. In Wittering.nl gaan de kinderen zelf op zoek naar antwoorden op vragen die zij belangrijk vinden. Daardoor ontwikkelen zij zich via een ander pad, in eigen tempo en ‘leren zij het leven’!

Tijdens deze lezing zullen Sanne van Santvoort (regisseur unit 3) en Marieke van de Ven (regisseur unit 4) jullie meenemen in het concept Wittering.nl en wat het betekent om er als professional te werken. 

Over Marieke van de Ven

Marieke van de Ven, 32 jaar, moeder van twee geweldige kinderen en partner van. Samen wonen wij in een mooi klein dorpje en ben werkzaam op een innovatieve en eigenzinnige basisschool, Wittering.nl,

Binnen Wittering.nl vervul ik de rol als regisseur, onderdeel van het regieteam; samen met het regieteam stellen we ons de vraag: welke input draagt bij om ons onderwijs elke dag een stukje beter te maken? En hoe weten we dat zo zeker? Van jongs af aan ben ik al met onderwijs bezig, omdat ik heel sterk de behoefte, bijna verplichting voel, om iets voor de ander te kunnen betekenen, te doen. Naarmate ik ouder word, wordt dat gevoel steeds groter. Vanuit mijn tenen voel ik dat ik nu het juiste aan het doen ben op de plek waar ik nu ben. Ik gun iedereen dit gevoel want dit geeft energie en plezier!

Graag ga ik in gesprek met de ander, ik luister en stel me nieuwsgierig op. Ik draag bij in het aanwakkeren van vuurtjes, door de ander vragen te stellen: ‘Waar word jij blij van?’ ‘Wat wil jij toevoegen?’ ‘Welke kwaliteit van jou kan hier iets in bijdragen?’ ‘Wat heb je nodig om nog beter te worden in wat je nu doet? Ik help hen dat helder te krijgen, de essentie te pakken, de context te verhelderen, behulpzaam een spiegel voor te houden.
Belangrijk vind ik het bewustzijn dat je altijd een keus hebt. Natuurlijk zijn er situaties die ongemakkelijk zijn, waarin het leven je op de proef stelt, waar er meer of minder ruimte is om vergissingen te maken. Vervolgens de moed om stil te staan, te reflecteren en verder te gaan. Ik denk dat dit je kwetsbaar en sterk tegelijkertijd maakt als je dit durft aan te gaan.

Een bijdrage leveren aan het onderwijs met de versterkte, meer bewuste versie van jezelf. Dat is echt goud.

De IB dag 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door: