Sabine Louwerens en Bas van den Broek - FONK bereidt kinderen voor op een duurzame toekomst

De natuur is daarbij een belangrijke inspiratie- en activatiebron. Met volop aandacht voor het ontwikkelen van cruciale competenties voor de wereld van morgen. Want als ontwikkelingen steeds sneller gaan en de wereld voortdurend verandert, wat heb je dan nodig?

Een sterke persoonlijkheid, die vanuit een eigen kracht en respect voor mens en omgeving de juiste keuzes kan maken. Die verandering kan beoordelen, benutten en bereiken. Een zelfbewust individu die actief en creatief, werk en leven vormgeeft.

FONK vindt de bron voor de ontwikkeling van mensen in de natuur. Buiten bevinden kinderen zich in een rijke context die alle ontwikkelgebieden prikkelt. Creativiteit, reflectie, beleven, samenwerken, ontdekken door doen… Al hun ervaringen nemen ze mee naar ‘binnen’. En versterken zelfbewustzijn, verantwoordelijkheidsgevoel en sociaal-maatschappelijke sensitiviteit. Toekomstbestendige competenties waarmee kinderen kunnen blijven groeien. 

Binnen FONK brengen de kinderen met elkaar een groot deel van de tijd buiten door. Daar richten de kinderen zich op activiteiten die gekoppeld zijn aan de natuur van zowel de omgeving als die van het kind zelf. Er is een grote rol weggelegd voor spelen, bewegen, onderzoeken en beleven van de natuur en het landschap.

FONK is een initiatief van Stichting INOS en Wij zijn JONG en is een educatieprogramma in ontwikkeling. Basisschool Kbs Effen in Breda transformeert als eerste locatie tot een FONK-vlaggenschip. Daarbij zoekt FONK actief de verbinding met alles wat zich om het kind heen beweegt: kinderopvang, onderwijs, ouders, jeugdzorg, de directe (leef)omgeving van de school, tot aan overheden en natuurorganisaties. Edux is onze implementatiepartner.

In deze workshop/lezing zullen Bas vd Broek (leerkracht groep 7/8) en Sabine Louwerens (de Fonk adviseur van Edux) jullie meenemen in de FONK sfeer en de dagelijkse praktijk ervan in de klas.

Over Sabine Louwerens en Bas van de Broek

Bas vd Broek leerkracht groep 7/8 en Sabine Louwerens is Fonk adviseur van Edux