Peter Laros

Zoek balans in je werk

Een intern begeleider die met passie en energie haar werkzaamheden verricht wordt als uitermate waardevol ervaren door de directeur en door het team. Zij verricht ondersteunende werkzaamheden die voor alle collega's prettig zijn. De waardering is hoog en de drempel om 'verzoeken' bij haar in te dienen is laag. Voor de meeste IB'ers is het fijn om te ervaren dat je een waardevolle schakel bent in de school. Een tevreden directeur en een enthousiast team maken je trots en blij en bovendien zorgt de waargenomen satisfactie ervoor dat je nog harder gaat werken.

Ook een tevreden directeur zal niet schromen om nog wat extra taken aan deze hardwerkende IB'er toe te kennen. En…. Als IB'er gloei je van trots. De directeur ziet immers dat je steengoed bent. Hij vertrouwt je en laat je nog moeilijkere klussen uitvoeren.

Hoe zorg je voor balans in je werk? Wat hoort bij jouw takenpakket? Hoe zeg je nee tegen al die sympathieke vragen die op je afkomen? Hoe geniet je van je successen op school en kijk je blijvend naar een draaglijke agenda?  Hoe raak je gezond betrokken bij de ondersteuning en ontwikkelingen, en weet je toch de juiste distantie te creëren? Ontdek je eigen grenzen en je eigen kwaliteiten. Hoe werk je gezond en met passie maar ga je niet over je eigen grenzen heen?

ReneSchotanus TIB 01   

Peter Laros is hogeschooldocent en lid van het Managementteam bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.